Führer der Schnellboote (Den Haag)

Geplaatst: mei 25, 2008 in Atlantikwall


Vandaag een grijze dag met een hoop regen, dus tijd om maar eens thuis te blijven.
Gisterenochtend ben ik echter langs het complex “Führer der Schnellboote” bij de Haagse Duinweg (niet te verwarren met de bekendere Nieuwe Duinweg) gewandeld.

Het best zichtbare herinnering aan het complex waaruit tot najaar 1944 het bevel werd gevoerd over de Duitse torpedoboten (“Schnellboote”) is de Villa Sandhaghe. Vanuit deze villa zorgde een tunnel voor de verbinding met het bunkercomplex dat is gelegen in het tegenovergelegen parkje dat deel uitmaakt van de Scheveningse bosjes.

Voor de oorlog was dit ook wel bekend als de Belvédère (waar de Belvédèreweg nog aan herinnert): vanaf een uitkijktoren kon men van het uitzicht over de Scheveningsebosjes, de Waterpartij en Scheveningen te genieten. Deze attractie is echter na de oorlog niet meer teruggekeerd.

Ter verdediging van “Führer der Schnellboote”, of afgekort FdS, waren een viertal “Tobruks”, een klein type bunker, rondom het complex gesitueerd. Een daarvan was gelocaliseerd op het driehoekig perkje voor Sandhaghe, dat ook op de foto bij dit bericht zichtbaar is. Of de Tobruk zich daar nog bevindt, is mij niet bekend. Wel is er een klein bultje in het grasperkje zichtbaar.

Het eigenlijke bunkercomplex van FdS zelf is aan het oog onttrokken en slechts te herkennen aan een aantal verhogingen in het parkje. Daarnaast kan men nog was bescheiden restanten van de radiomasten ontdekken. Overigens horen ook een tweetal bunkers in het aan de andere kant van het Kanaal gelegen Westbroekpark tot het complex. Hierover zal ik nog een andere keer berichten.

Helaas waren een aantal avonturiers enkele dagen voor mijn bezoek met de spade in de hand op zoek gegaan naar de toegangen van de bunkers. Deze illegale graafasctiviteiten hadden nogal wat schade aangericht, wat het aanzicht van het toch al enigszins chaotische park niet ten goede is gekomen.

Over het complex zie men nader: H.F. Ambachtsheer, Van verdediging naar bescherming, De Atlantikwall in Den Haag, Den Haag 1995.

Voor interieurfoto’s van de commandopost (Baunummer 8605) kan men terecht op de websites van de Haagse Bunkerploeg: http://www.haagsebunkerploeg.nl en Bunkerpictures: http://www.bunkerpictures.nl/datasheets/holland/datasheet-scheveningen%20bpt.228.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s