Westduinen (Den Haag) II

Geplaatst: juni 2, 2008 in Uncategorized

Hierbij nog een tweetal foto’s van de St 600 in de Bosjes van Poot, waarbij de toegang tot de eigenlijke bunker onder de opstelling voor het geschut te zien is.

Na weer het duin afgedaald te zijn, zijn we onze tocht vervolgd, langs het Verversingskanaal en een stukje over het strand, om vervolgens het Westduinpark, het duingebied tussen Duindorp en Kijkduin in te wandelen.

Na het verdwijnen van de Norfolk Line van de Scheveningse haven naar Vlaardingen, heeft de gemeente Den Haag allerlei plannen met de omgeving rond het zuidenlijk havenhoofd. In het duin hier liggen diverse bunkers, zowel Nederlandse als Duitse. Het is maar de vraag wat hiervan overblijft nu er sprake is van woningbouw en de aanleg van een heuse cruiseterminal hier. Een deel van het bunkercomplex ligt nu nog redelijk veilig achter de hekken van Scheveningen Radio. Een bijzonder type is de St 666 die is voorzien van een waarnemingskoepeltje.

In het Westduin gebied werd als onderdeel van de Atlantikwall door de bezetter een flak batterij aangelegd. De bunkers liggen inmiddels verscholen in het duinlandschap. In feite kan men onder elke verhoging wel wat beton uit de oorlog vermoeden. Op onderstaande foto ziet men aan de rechterkant een vrij hoog duin. De top wordt in feite gevormd door een bunker met een opstelling voor geschut op het dak. Deze opstelling is nog altijd voorzien van de geschilderde teksten die ondermeer de belangrijkste punten in de omgeving, en hun afstand aangeven, zoals de Scheveningse vuurtoren en de haven. Deze opstelling is enkele jaren geleden door de Haagse Bunkerploeg onderzocht en vastgelegd. Men kan hiervoor terecht op hun website: http://www.haagsebunkerploeg.nl .

Eindpunt van de tocht is een bunker van het type 612. Een zogenaamde “Schartenstand für Lande- und Sturmabwehrgeschütze ohne Nebenräume”. Eenvoudig gezegd is het een opstelling voor geschut onder het “veilige” beton. Deze bevindt zich enigszins verscholen in het Duin in de omgeving van Kijkduin. Deze plek vormde vrijwel het zuidelijkste punt van de “Stutzpunkgruppe Scheveningen”. De bunker ligt voor het grootste deel onder het zand. De fraaie camouflage valt erg op.

Ondanks het wat sombere weer, was het afgelopen zondag wederom een mooie wandeling door de duinen, waarbij ook vele konijnen gespot werden.

Advertenties
reacties
  1. Fritzy schreef:

    Leuke woordspeling: ‘De fraaie camouflage valt erg op.’, het is toch de bedoeling dat camouflage niet opvalt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s