Vlaggetjesdag

Geplaatst: juni 7, 2008 in Uncategorized

Vandaag was het “Vlaggetjesdag” op Scheveningen. Naast de gebruikelijke activiteiten rond de haven, zoals haring, stalletjes, zangkoren, artiesten, brandweerwagens en natuurlijk schepen en bootjes, was er iets nieuws. De Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen (webstek http://www.atlantikwallmuseum.nl/ ) had ter promotie van haar activiteiten een bunker opengesteld.

Anders dan wat wellicht velen naar aanleiding van de berichten in de locale en landelijke pers hadden gehoopt was dit geen geschutsbunker, maar een wat eenvoudiger restant van de Atlantikwall: een verblijfsruimte die is ingebouwd in de zeewering. Voor de bunkerspecialist gaat het toch om iets bijzonders. Het is namelijk een zogenaamde Küver-bunker, en dat is een type dat alleen in Nederland voorkomt. Küver staat hierbij voor “Küstenverteidigung”.

Uit mijn bezoek even voor tienen, om de massa’s voor te blijven, bleek dat er de afgelopen dagen veel werk was verricht om de bunker weer schoon was te krijgen. Zoals te verwachten viel voor een bunker in Scheveningen die nog tot in de jaren ’60 in gebruik was bij de visserij was het interieur geheel gestript. Wel is het baunummer nog mooi zichtbaar, en zijn er bij de ingang ook nog wat sporen van camouflage te bewonderen.

Tijdens Vlaggetjesdag worden er traditioneel voor de bezoekers voor een gering bedrag rondvaarten aangeboden. Deze keer besloot ik in te schepen voorzien van mijn spiegelreflex met telelens. Het doel was om de Batterie Scheveningen Nord, met zijn kenmerkende vuurleidingspost met vier geschtsbunkers op de plaat te zetten vanuit het perspectief van de “landende vijand”. Helaas was het zicht niet optimaal (en ging onze rondvaart voor de fortificatieliefhebber wellicht niet ver genoeg de noord in), maar met behulp van wat foto software komt er toch nog wel een aardig plaatje uit, dat een goede impressie geeft van wat de aanvaller (vanuit Hollands perspectief, liever: de Bevrijder), te zien zou krijgen.

Ik heb voor alle zekerheid de locatie van de bunkers aangegeven met pijlen.

Bij terugkomst, heb ik bij het binnenvaren van de haven, nog gelet op de versterkingen rond Scheveningen radio (een van de bestemmingen van de vorige wandeling). De waarnemingspost met de pantserkoepel is goed verborgen, en nauwelijks zichtbaar vanuit zee. De strategische ligging van de bunker die iets lager gelegen is op het duin wordt daarentegen direct duidelijk. Een binnenvarende vijand zou het zwaar te verduren hebben gekregen.

Zoals we allemaal weten is de door het Duitse opperbevel verwachte landing van de “Tommies” in Scheveningen nimmer gekomen.

Advertenties
reacties
 1. bunkerboy schreef:

  ik ben vanmiddag bij die bunker waar je die pijltjes gezet heb maar daar kan ik de ingang niet vinden van al die bunkers weet jij ze

  alvast bedank
  mvg

  bunkerboy

  • Mars schreef:

   Alle bunkers van Scheveningen Nord zijn aan de zeezijde dichtgemetseld. Aan de landzijde is de toegang via een overdekt loopgravenstelsel, dat oorspronkelijk de bunkers met elkaar verbonden, en verder met de munitiebunkers en de manschappenverblijven meer landinwaarts. Een deel van deze loopgraven is inmiddels vleermuizenreservaat en niet publiekelijk toegankelijk. Er was dit jaar (eenmalig?) een uitzondering gemaakt voor rondleidingen door waterleidingbedrijf Dunea, het Haags Historisch mueum en de Stichting Atlantikwallmuseum Scheveningen. Wat ik heb gehoord zijn zelfs vanuit deze vleermuisloopgraven de bunkers niet meer toegankelijk omdat een deel van de tunnels is ingestort. Dit nog afgezien van het feit dat de bunkers en loopgraven in voor het publiek verboden terrein liggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s