Bunkers langs de Badhuisweg (IV)

Geplaatst: januari 3, 2009 in Atlantikwall

Januari is meer een tijd van “arm chair travelling” dan een periode om daadwerkelijk op stap te gaan. Inderdaad het is vandaag (3 januari) tamelijk grauw en niet bepaald uitnodigend om naar buiten te gaan. Toch heeft de wintertijd een enorm voordeel. Door de afwezigheid van blaadjes aan de bomen en de struiken zijn restanten van militaire objecten beter te ontdekken. Ik ben daarom om 11 uur op de fiets gesprongen om weer eens af te reizen naar de Badhuisweg. Allereerst om nog een blik te werpen op de werkzaamheden aan de commandpost (de “608”) en om vervolgens een stukje door de Scheveningse Bosjes te wandelen om te zien van welke van de overige Duitse bunkers van dit complex iets te zien is. Hierbij een kort fotoverslag.

Op de munitiebunker aan de overzijde van de  Badhuisweg en de inmiddels ontgraven commandopost na zijn alle bunkers van de zogenaamde “Verteidigungsstab” van Scheveningen volledig bedekt door een laag aarde. Alleen op enkele plekken kan de opmerkzame voorbijganger wat stukken beton ontdekken. Op de eerst foto is een verhoging te zien waaronder zich het badhuis bevindt. Van deze constructie is, zover ik het kan zien, niets te ontdekken. Het interieur kan overigens bekeken worden op de website van de Haagse Bunkerploeg.

Tegenover de munitiebunker, waarover ik in de afgelopen postings al genoeg verteld heb, is een stukje te zien van een woonschuilplaats.

Wie doorloopt richting de commandopost zal aan de rechterkant van het fietspad een behoorlijke verhoging opvallen. Hieronder bevindt zich een groepsonderkomen (type 622). De tweede 622 van dit complex ligt aan de andere kant van de commandopost, schuin achter de uitspanning met de naam “De Boshut”. Beide bunkers zijn aan het oog onttrokken.

Tussen de eerstgenoemde 622  en de commandopost bevindt zich nog een WC bunkertje. Van deze bunker is op dit moment wel iets te zien. Ik heb het in dit verband altijd opvallend gevonden dat de Duitse geveechtsbunkers niet voorzien waren van toiletten. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse kazematten van de stellingen op de Afsluitdijk. Ik neem wel aan dat de WC en de overige bunkers in het complex met elkaar verbonden waren door (voerdekte) loopgraven. Anders zou een WC bezoek tijdens gevechten een wel erg hachelijke onderneming zijn geworden.

Tenslotte een blik op de huidige toestand bij de 608. Aan de betonblokken die weer opgegraven zijn, is te zien dat er in de afgelopen weken weer stevig graafwerk verzet is. De boom die nu nog voor de bunker staat, zal wel moeten wijken. Intussen is men ook begonnen met het bestraten van de toegang. Er moet nog veel werk verzet worden voordat dit het bezoekerscentrum van het Scheveningse Atlantikwallmuseum zal zijn, maar het gaat duidelijk de goede kant op!

Advertenties
reacties
 1. P.J.Versteeg schreef:

  Het zou fantastisch zijn , als deze bunkers ook voor het publiek opengesteld worden.

  Zou graag eens een kijkje willen nemen.

  vr.groet p.j.versteeg

 2. xander schreef:

  leuk deze foto s te zien hier .de bunker is nu 1 keer in de drie weken open.we zijn buiten helemaal klaar.binnen zijn we nog druk bezig.geld gebrek is het probleem,dus sponsors altijd welkom ,al is het met materiaal.de nachrichtenraum begint aardig vorm aan te nemen.zou zeggen kom eens een kijkje nemen
  mvg
  xander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s