Drukte rond S3 kazemat op Scheveningse Boulevard

Geplaatst: maart 24, 2010 in Uncategorized

Het werd binnen korte tijd nationaal nieuws, de “ontdekking” van een gang (of zelfs gangenstelsel) plus de combinatie van een Nederlandse kazemat en een Duitse bunker tijdens werkzaamheden in verband met de reconstructie van de Boulevard in Scheveningen.

In werkelijkheid was de aanwezigheid van de Nederlandse kazemat (van het type S3k, een stekelvarken met drie schietgaten, met een toegang via een klimkoker aan de achterzijde) bij gemeente en belangstellenden zeer bekend. Ook was het bekend dat de kazematten na de capitulatie door de bezetter waren overgenomen, en in een later stadium – toen de Boulevard werd herschapen in een stukje Atlantikwall – de oorspronkelijke toegang tot de mitrailleurbunkertjes vanaf het trottoir was vervangen door een overdekte loopgraaf: een tunnel die de manschappen een gedekte toegang verleende van achter de op de Boulevard gebouwde anti-tankmuur.

Weliswaar waren de kazematten na 1945 ontoegankelijk gemaakt en de schietgaten afgedicht, de oplettende passant kon de karakteristieke vorm van de kazemat eenvoudig herkennen achter de basaltstenen van de muur van de Boulevard. Om eerlijk te zijn heeft uw blogger regelmatig tijdens zijn wandelingetjes langs het Scheveningse strand een blik op deze stukjes Nederlandse militaire historie geworpen.

Met het vooruitzicht dat in elk geval twee van de drie tijdens de mobilisatieperiode (1939/1940) in de zeewering gebouwde kazematten bij de geplande reconstructie van de Boulevard zouden moeten wijken, werden al enige jaren geleden door de mensen van de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen (zie http://www.atlantikwallmuseum.nl ) contacten gelegd met de gemeente Den Haag om te zien of een of meer kazematten zouden kunnen worden gered. Daarnaast was het de vraag wat er bewaard zou zijn gebleven van de gang die door de Duitsers was aangelegd.

Inderdaad de aanbouw in de vorm van de Duitse bunker achter de S3 was vorige week een verrassing. Dit plus het feit dat afgelopen maandag bleek dat de gang zich nog in uitstekende toestand bevond.  Uw blogger heeft e.e.a. gevolgd, en zal in de komende dagen hiervan op deze plek verslag doen.

Advertenties
reacties
 1. Eric schreef:

  Onder de boulevard van Scheveningen wordt gewerkt aan het blootleggen van drie kazematten uit 1939. De bunkers waren gebouwd als onderdeel van de Vesting Holland, ter verdediging van de Nederlandse kust.

  Na 1940 werden de kazematten in gebruik genomen door de Duitse bezetters, die er bunkers tegenaan bouwden. Het geheel werd onderdeel van de Atlantikwall.

  De oude kustverdediging wordt vermoedelijk helemaal afgebroken. De werkzaamheden zijn onderdeel van een grote opknapbeurt van de boulevard in Scheveningen. Pogingen van inwoners om een deel van de kazematten te behouden, zullen niet succesvol zijn.

  Foto: ANP / Marcel Antonisse

  http://www.bouwmaterieel.nl/nieuws/4423/scheveningen-ontmantelt-kazematten.html

  De laatste zin intrigeerd. Welke kennis heeft deze persoon.

 2. Aquarius1969 schreef:

  Als ik me niet vergis is 1 v/d Duitse kazematten die zich onder de boulevard bevinden van een weinig voorkomend type. Voor zover ik weet bestaat het andere exemplaar, helaas gedeeltelijk onder water, ergens in de buurt van Voorne. Als men deze kazemat ook wil behouden, dan zal dit een flinke klus worden aangezien dit een “grote jongen” is, wel de moeite waard denk ik…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s