IJmuiden, batterij Heerenduin

Geplaatst: maart 30, 2010 in Atlantikwall
Tags:, , ,

De eerste wandeling van 2010 zit er al weer op. Weliswaar een korte wandeling. Ter gelegenheid van het bezoek aan WN2000 ben ik met enige fortificatievrienden de restanten van de Duitse Batterij Heerenduin gaan bezoeken.

Vuurleidingspost type M178


Geschutsbunker type M272


Geschutsbunker type M272

Oorspronkelijk was deze stelling aangeduid als “Batterie Prien”, als eerbetoon aan de succesvolle onderzeebootcommandant Günther Prien, commandant van de U47 waarmee hij in 1939 de Britse vlootbasis Scapa Flow wist binnen te dringen (en er weer levend uit te komen). Prien zou uiteindelijk in 1941 met zijn U47 en de complete bemanning tot zinken worden gebracht.
De kern van deze batterij wordt gevormd door een viertal geschutsbunkers van het type M272 en de vuurleidingspost type M178. Deze bunkers zijn tamelijk bijzonder. De geschutsbunkers komen verder in Nederland niet voor, en dit type vuurleidingspost komt, aldus Harff & Harff in hun boekwerk IJmuiden – Den Haag, Atlantikwall 1940 – 1945 (eigen uitgave, 2005) slechts viermaal voor in de Atlantikwall.
Ik was hier nog nooit eerder geweest, en het is een bijzondere ervaring om zo langs deze ruïnes te kunnen wandelen. Vooral de typische vormen van de vuurleidingspost (“Leitstand”, zoals de Duitsers het noemden) vormen een mooi fotomotief.
De geschutsbunkers zijn in vergelijking met het type S671 zoals die bijvoorbeeld in “Scheveningen Nord” zijn gebruikt behoorlijk fors. Er stonden dan ook geen kleine jongens in. Batterij Heerenduin was uitgerust met vier stukken 17 centimeter geschut.

Doorkijkje vanaf de vuurleidingspost

Advertenties
reacties
  1. wim hoppenbrouwers schreef:

    Mooie foto’s

    wim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s