Twee nieuwe boeken voor de armchair traveller: Grebbelinie en Wonsstelling

Geplaatst: april 21, 2010 in Uncategorized
Tags:, , ,

Gisteren had ik een verloren uurtje in Utrecht en dook de boekhandel in om de tijd te doden. Ik verliet de winkel met twee boeken die ik hier kort wil belichten.

De eerste is het recent (16 april) verschenen boek van Jacob Topper, De Wonsstelling. Wie enigszins bekend is met de krijgshandelingen in mei 1940 rond de befaamde stelling van Kornwerderzand, zal ongetwijfeld afweten van de weinig succesvolle Wonsstelling. De ondertitel van het boek, Wanhoopslinie voor Kornwerderzand vat het samen. Over deze stelling was weinig te vinden. De auteur heeft de geschiedenis van de stelling allemaal uitgezocht en in 192 pagina’s (inclusief bijlages en noten) beschreven. Aan te raden voor wie belangstelling heeft voor het Nederlands leger in de periode 1939-1940.
Uitgave Friese Pers Boekerij, Eur 19.50.

Het tweede boek is Oorlog in je achtertuin. Aan de hand van de herinnering van betrokkenen (militairen en bewoners) schetst Jan Blokker jr. een beeld van de gebeurtenissen rond de Grebbelinie in mei 1940. Niet alleen de Grebbeberg, maar ook bijvoorbeeld Scherpenzeel komt aan de orde. Een boek dat nog kon worden gemaakt voordat de laatste getuigen ons hebben verlaten.
Uitgave Waanders, Eur 24,95.

Voorlopig hoef ik mij niet te vervelen in de tijd dat ik niet onderweg ben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s