Westerveld, op zoek naar de spoorversperring

Geplaatst: juli 25, 2011 in Atlantikwall, bunker, Openbaar vervoer
Tags:, , , ,

IJmuiden en omgeving werd in de Tweede Wereldoorlog verstrekt met diverse gevechtsopstellingen, al dan niet in de vorm van bunkers om een invasie van de geallieerden te weren. Vanzelfsprekend was IJmuiden met zijn haven en de sluizen van het Noordzeekanaal van groot strategisch belang. Als onderdeel van de Atlantikwall kreeg IJmuiden zelfs de status van Festung: een versterkt gebied dat in staat zou moeten zijn om zich gedurende langere tijd zelfstandig te verdedigen.

Nu zal men bij de Atlantikwall in de eerste plaats denken aan de bunkers, versperringen, etc die in de nabijheid van de zee waren gelegen. Er werd echter ook voorzien in een verdediging gericht naar het binnenland, Na een invasie doorgebroken troepen zouden aldus niet de Duitse steunpunten in de rug kunnen aanvallen en zo oprollen.

Het landfront van IJmuiden wordt uitvoerig besproken in het boekwerkje “Landfront IJmuiden, Duitse Bunkers in het Landfront van de Festung IJmuiden” door Hans Hoevens en Ruud Pols (uitgave WN2000, z.j.). Op internet vind men een overzicht op de website Bunkerarchief Landfront.

Een belangrijk onderdeel van het landfront waren de anti-tankhindernissen, bijvoorbeeld in de vorm van tankgrachten. Het grootste deel van de hindernissen is na de oorlog opgeruimd. Een deel van de tankgracht en een stuk tankmuur is nog te zien in de duinen, niet ver van het station Santpoort Noord. Hierbij is trouwens een deel gedempt en in gebruik als parkeerterrein.

Restant tankgracht

De (spoor)wegen toegang gaven tot de Festung IJmuiden waren voorzien van versperringen die in tijden van nood konden worden afgelsoten. Opmerkelijk is de zogenaamde “Walzkörpersperre”. Deze bestaat uit grote blokken beton die door middel van een lier op de weg neergelaten konden worden. Dit type versperring is vaker toegepast in de Atlantikwall, maar er zijn er nog maar twee van bewaard gebleven. Deze bevinden zich beide in ons land, namelijk in de duinen bij Zandvoort en IJmuiden.

Ook in de spoorlijn Haarlem – Uitgeest bevonden zich versperringen. Een spoorversperring was de Walzkörpersperre die was gelegen ten zuiden van de halte Westerveld. Op de bijgaande luchtfoto is deze goed herkenbaar, in het verlengde van de tankgracht. Aan elke kant is ook een wegversperring te zien.

Een overzichtstekening en een foto van de spoorversperring is hier te vinden, onder het overzicht van WN97/102.

In het kader van mijn bezoek aan de gesloten spoorlijn naar IJmuiden ben ik eens gaan kijken of ik kon zien waar de versperring nu precies gestaan heeft. Hierbij dient bedacht te worden dat de spoorlijn rond Santpoort in 1957 is verlegd in verband met de opening van de Velserspoortunnel. Ik zal op deze verlegging in een andere bijdrage nog eens terugkomen. De uitsnede uit de topografische kaart van1961 laat dit duidelijk zien. Het verlaten spoortraject is hierbij nog ingetekend. Anno 2011 ligt op een deel van dit traject een fietspad.

Het in 1957 verlaten tracé eindigt (of begint…) direct ten zuiden van de nog bestaande perrons van het in 1983 gesloten station Westerveld. Op de volgende foto is te zien hoe het de nog aanwezige spoor richting Haarlem naar links afbuigt. Naast het inmiddels opgebroken spoor richting IJmuiden staat een hekwerkje.

Aan de hand van het nog aanwezige deel van de tankgracht en de geconstrueerde loop van de spoorlijn voor 1957 heb ik de locatie van de spoorversperring ingetekend op Google Earth.

Anno 2011 is dit de situatie: de locatie van de Walzkoerpersperre is een woest veldje, gelegen achter het hek en de stuik op de achtergrond die te zien zijn op de foto die ik heb genomen vanaf einde van het perron Westerveld. Ik heb hierbij de richting van de toenmalige spoorlijn met de rode lijn aangegeven.

Op de voorgrond het resterende spoor (traject sind 1957). Op de achtergrond  “de plek”, nu een woest veldje.

Dat was het dan. Het is allemaal weinig tastbaar. Een onderzoek of er nog restanten van de Walzkörpersperre in de bodem aanwezig zijn heb ik niet uitgevoerd. Tot besluit een wel zichtbaar spoorsrestant. Een (inmiddels onleesbaar) hectometerpaaltje, naast het perron van Westerveld. Inmiddels achter het hek van de manege terechtgekomen. 

De volgende bijdrage in deze reeks gaat over Westerveld als eindstation.

Advertenties
reacties
 1. Gerard schreef:

  Deze link werkt helaas niet (meer):
  Een overzichtstekening en een foto van de spoorversperring is hier te vinden, onder het overzicht van WN97/102.

  • HP schreef:

   Veel dank voor de aanvulling.
   Internet is een mooi medium, maar te vergelijken met een collectie boeken waar de auteurs naar willeukeur pagina’s uit scheuren, pagina’s verwisselen of zelfs een compleet boek weggooien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s