22 mei 1979 D284 naar Parijs

Geplaatst: juli 30, 2011 in Uncategorized

Een plaatje uit het tijdperk voor de hoge snelheids trein. Het zal zo rond half twaalf zijn geweest. De 1127 met de D-trein naar Parijs (samengesteld uit Corail-rijtuigen) gereed voor vertrek uit Den Haag HS. In Roosendaal zal een Belgische loc (vermoedelijk reeks22/23) de D-trein overnemen voor de volgende etappe naar Brussel.

Aan de Franse Corail-rijtuigen bewaar ik goede herinneringen. Zij leken voor Nederlandse begrippen hun tijd zeer ver vooruit. De regelbare air-conditioning en de rustige loop waren destijds een openbaring. Ik denk dan vooral aan het contrast met de rammelende Plan E-bakken. Rijtuigen waarbij het in de regel nog wel mogelijk was om het raampje te openen om wat frisse lucht binnen te krijgen, maar men soms tot de ontdekking moest komen dat weer sluiten een hele toer was (of zelfs onmogelijk).

Inmiddels heeft dit allemaal plaats moeten maken voor de TGV-treinstellen van de Thalys dienst. Nu deze Den Haag ook links laten liggen en door het Groene Hart snellen is een tijdperk afgesloten.

Advertenties
reacties
  1. Harry schreef:

    Helemaal mee eens. tussen ca. 1975 en 1980 ging ik, als Delftse student goedkoop met NBBS-treinkaartjes meerdere keren vanuit Den Haag (mijn geboorteplaats)HS of Rotterdam CS (overstapje vanuit Delft) met deze D-trein naar mijn Franse vrienden in Parijs. Doe ik nog steeds, maar nu per auto. De oudere UIC-wagons van de SNCF(groen-grijs) waren ook best redelijk comfortabel, maar hadden hun beste tijd gehad. Die corail- of oranje eurofima- wagens waren perfect. Toppunt was die keer in 1987 toen de TEE “Etoile du Nord” was gesocialiseerd tot EC en ik kon plaatsnemen in de roestvrij stalen rijtuigen. Met die 1500 loc van de SNCB. Toppunt van al deze treinen was de enorme SNCF-loc 40.100 (stamvader van onze 1600-1700 serie, met die terugspringende frontruiten), die tussen Brussel en Parijs alle D- en TEE treinen trok. Jammer, allemaal voorbij. Heb wel alles in H0- model

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s