In de Kusttram (zomer 1979)

Geplaatst: januari 3, 2012 in Uncategorized

Hier dan het interieur van de SO 9006.

In tegenstelling tot de normale S motorwagens is de SO als eenrichtingsmaterieel voorzien van stoelen en banken die in rijrichting zijn opgesteld. Achter het schot dat linksvoor te zien is, bevond zich – als ik het mij goed herinner – nog een dwarsbankje.

Niet zichtbaar is de plaats met betaaltafel voor de “ontvanger” (noordnederlands: conducteur). Hoewel de trams waren ingericht voor een doorstroomsysteem waarbij achterin moest worden ingestapt en de deur bij de “wattman” (trambestuurder) bestemd was voor uitstappers, werden de reizigers bediend door een lopende ontvanger. De overbodige plaats voor de ontvanger werd wel door passagiers bezet en zelf heb ik ook wat kilometertjes zittend in deze zetel afgelegd.

Voor een tram met twee aanhangers waren er twee ontvangers, waarbij zij via kopdeuren tijdens het rijden konden overstappen tussen de rijtuigen. Ik heb mij altijd verbaasd dat het personeel dat durfde tijdens een rit op volle vaart. Anno 2012 ondenkbaar…

Verder is op het glazen scherm rechts nog een plakkaat de zien, met de tekst: “Zij draagt leven, geef haar uw zitplaats”, een aansporing om bij drukte je plek af te staan aan zwangere passagieres.

De 28 motorwagens van het type SO (Standaard Oostende), werden in 1956-1957 gebouwd door de NMVB zelf in werkplaats Kuregem (Brussel). Hierbij werden de motoren, draaistellen, controllers en andere onderdelen gebruikt van de “Standaard” motorwagens die zij moesten vervangen.
De rijtuigbakken van de oude motorrijtuigen vonden vervolgens weer nieuw emplooi als aanhangers achter de SO’s. Op 31 augustus 1982 reden de SO 9008 en de SO 9014 de laatste ritten van het klassieke materieel op de Kustlijn en was de volledige vervanging door de gelede trams van het type BN een feit. De SO 9014 is bewaard en komt nog van tijd tot tijd voor bijzondere ritten op de baan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s