Ondergang van een stuk Modernisme: Den Haag, Grote Marktstraat

Geplaatst: november 28, 2012 in Den Haag, Jeugd
Tags:, , ,

20121116 Den Haag, Grote Marktstraat, originally uploaded by Museum van mijn Twintigste eeuw.

Natuurlijk kent iedereen dé Passage in Den Haag, In de jaren 1970 kreeg deze gezelschap van een drietal nieuwe (“moderne” passages: de Pasadena, de Queens Passage (tussen Papestraat en Annastraat) en de Pander Passage. Geen van deze drie bestaat meer als zodanig. Hierbij kan worden aangetekend dat de Pasadena (zonder dak en na een metamorphose) doorleeft in de vorm van het winkelcentrum Haagse Bluf.
Voor een deel van het complex dat ooit deel uitmaakte van de Pander Passage is in november 2012 het einde gekomen. De passage zelf is in de jaren ’80 gesloopt, en zo vermoed ik reeds eerder in deze vorm gesloten. Waarschijnlijk was de formule niet zo succesvol. Zelf kan ik mij nog vraag herinneren dat de introductie van de (in december 1972 geopende) passage –  met dertig  ‘winkels en boetiekjes’ – veel aandacht kreeg in de krant. Een bezoek met mijn moeder aan dit “hypermoderne” verschijnsel vond ik echter teleurstellend. Was dit nu de “nieuwe tijd”?

Het berichtje uit het Vaderland over de nieuwe passage kan ik niet terugvinden. Wel deze aankondiging in 1971 in “De Tijd”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s