Langs oude tramsporen in het Zwarte Land: Fontaine-l’Évêque

Geplaatst: mei 15, 2015 in Le Pays Noir, Openbaar vervoer
Tags:,

Na mijn wandeling van Charleroi via Gosselies naar Courcelles in 2013, dit voorjaar een bescheiden voortzetting van mijn wandeling langs de voormalige tramlijnen in het Zwarte Land (Le Pays Noir), het ooit door staal- en mijnindustrie gedomineerde gebied rond Charleroi.

Op deze wandeling van nauwelijks een kilometer langs de N90 tussen de huidige MLC stations Paradis en Fontaine is er op het eerste gezicht niets meer dat herinnert aan de buurttram die hier ooit in de berm van de weg reed. Het is trouwens ook een stuk dat ik zelf nooit actief als tramroute heb meegemaakt. Reeds in 1983 gingen hier de tram rijden via een stuk lichte metro, met dien verstande dat nabij waar later het ondergrondse station Fontaine geopend zou worden de trams weer op het klassieke traject doorheen dit plaatsje gingen rijden.

1981 Fontaine L'Eveque (B)
Een oud plaatje uit mijn collectie: de tram in het centrum van Fontaine-l’Évêque. De trams (M1/M2) rijden hier nu onder de grond. Links, schuin achter de fotograaf bevindt zich nu het MLC station Fontaine. Ten tijde van deze foto moesten de bouwwerkzaamheden nog beginnen, maar al spoedig veranderde deze straat in een bouwput.

20150427 N90 Fontaine-l'Évêque
Een merkwaardig blokje huizen op de kruising tussen de N90 en de Rue du Paradis (waar het MLC station is gelegen), en de Avenue des Déportés. De betonnen mast zou wellicht nog uit de tijd van de tram kunnen dateren. Men zie bijvoorbeeld de foto op https://flic.kr/p/o8Rw7Z

20150427 N90 Fontaine-l'Évêque (B), gezien richting Charleroi
Blik vanaf genoemd punt op de N90 (Rue de Mons) richting Charleroi. In de achtergrond is iets te zien van het verkeersknooppunt. De oude Rue de Mons (en daarmee de oorspronkelijke tramroute) loopt hier in feite dood. Het wegverkeer loopt nu via de in de jaren ’80 van de vorige eeuw aangelegde snelweg. De tram werd sinds 1983 geleid via een stuk Lichte Metro, met de stations Paradis, Leernes en Morgnies. Inderdaad, dat zijn de beruchte in de “middle of nowhere” gelegen stations. Ooit was rond deze stations woningbouw gepland ter vervanging van de reeds in de jaren ’60 ernstig verouderde woningvoorraad van Le Pays Noir. Daar is weinig van terechtgekomen. Ook de overstappunten tussen tram (Lichte Metro) en bus zijn nimmer gerealiseerd.

20150427 N90 Fontaine-l'Évêque
Blik richting Fontaine.

20150427 N90 Fontaine-l'Évêque (B), gezien richting Charleroi
Vlak bij de bebouwde kom van Fontaine: de helling in de weg richting Charleroi. Er is weinig fantasie voor nodig om hier de tram in de berm van de weg voor te stellen.

20150427 N90 Fontaine-l'Évêque
20150427 N90 Fontaine-l'Évêque
De dorpskern van Fontaine is reeds bereikt.

20150427 N90 Fontaine-l'Évêque
Wie goed kijkt ziet links in de verte reeds een vertrouwd punt. Daar was de aansluiting tussen lijn 89/90/91 en lijn 63. (zie de eerste foto in dit verslag).

20150427 N90 Fontaine-l'Évêque
Geheel in de verte, daar rijdt de tram nog bovengronds, tussen station Petria en Anderlues.

20150427 N90 Fontaine-l'Évêque
Naast gemoderniseerde, of zelfs geheel nieuw opgetrokken, huizen nog een stukje echt 19e eeuwse, wellicht zelfs 18e eeuwse, bebouwing.

20150427 N90 Fontaine-l'Évêque

20150427 N90, Fontaine-l'Évêque

Een ontmoeting met een bekend lijnnummer doet het hart natuurlijk altijd goed. Even voorbij het huidige MLC station Fontaine passeert op de N90 een bus van lijn 63. Inderdaad het is de onmiddellijke opvolger van de per 1 november 1986 tramlijn tussen Fontaine en Charleroi.
De bus volgt voor een belangrijk deel de route van de buurttram, langs Gosselies, Courcelles, Souvret en Forches. Echter het eindpunt in Fontaine wordt gevormd door een lus. Vandaar dat we hier een bus aantreffen op zijn weg naar het huidige eindpunt Jumet. In het laatste plaatsje is nu een overstap op tramlijn M3, welke ook als een opvolger van tramlijn 63 (of liever lijn 62) beschouwd kan worden, maar nu tussen Charleroi en Gosselies Faubourg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s